Hyväkuntoinen lantionpohja on välttämätön osa koko vartalon tasapainoista toimintaa. Sen tärkeys korostuu sisäelinten ja lantionpohjan elinten – peräsuolen, kohdun, emättimen, virtsaputken ja virtsarakon tukemisessa, pidätyskyvyssä, selän tukemisessa yhdessä keskivartalon lihasten kanssa, seksuaalisissa toiminnoissa, hengityksessä ja vatsaontelon paineen säätelyssä.
Lantionpohjan toimintahäiriöitä voi esiintyä raskaanaolevien ja synnyttäneiden naisten lisäksi myös miehillä sekä lapsilla, nuorilla ja iäkkäillä. Näitä oireita voi olla myös urheilijoilla, jolloin ongelmana on usein lihasten kireys ja yliaktiivisuus.
Toimintahäiriöt voivat ilmetä esim. virtsaamisen ja ulostamiseen liittyvinä pulmina, lantionalueen kiputiloina, lihasten ylijännityksenä, seksuaalisen toiminnan häiriöinä ja lantionpohjan elinten laskeumana.
Fysioterapialla voidaan tutkitusti vaikuttaa lantionpohjan toimintahäiriöihin. Fysioterapian tavoitteena on auttaa asiakasta tunnistamaan ja aktivoimaan oikein lantionpohjan lihaksia, ohjata oikeanlaiseen lihasvoima- tai rentoutusharjoitteluun, helpottaa kipu- ja jännitystiloja ja antaa ohjeita, kuinka toimia toimintahäiriöiden kanssa.
Fysioterapiassa voidaan käyttää apuna eletromyografiaa eli EMG:tä, joka mittaa lantionpohjanlihasten aktivaatiota henkilökohtaisen vaginaali- tai anaalielektrodin avulla. Se toimii myös biopalautehoitona. Sähköhoidon avulla voidaan mm. lisätä tuntoaistimusta, vahvistaa lihaksia, lievittää kipua ja rauhoittaa yliaktiivista rakkoa. Sähköhoito on kivutonta.
4Fysion asiantuntijana
Marika Ståhl-Railila